Tandvård och estetik

Om man råkar ut för en olycka eller liknande kan man både få missfärgade och avslagna tänder. Ibland kan också hela tänder saknas och det är inte alltid de sitter på osynliga ställen. En mun som inte är i bra skick kan lätt bli ett psykiskt hinder. Man kanske inte vågar prata och skratta lika mycket som tidigare. Men vad kan man göra åt det?

Implantat

Om man helt saknar en eller flera tänder kan det vara en idé att skaffa implantat, men vad är tandimplantat?, hur sätts de fast? Implantaten är fastskruvade i käkbenet med titanskruvar och fungerar som vanliga tänder. Man behöver inte ta ut dem när man ska sova och i de allra flesta fall kan man äta precis som vanligt. Man slipper oroa sig för att tanden ska lossna bara för att man tar en kola. Implantat kostar dock en hel del och man kan många gånger behöva betala en stor del av kostnaden själv. Om man vill ha ett realistiskt resultat är dock implantat allra bäst.

Blekning av tänder

Om man har missfärgade tänder är problemet ofta relativt enkelt åtgärdat. När man kontaktar sin tandläkare kan man få speciella skenor gjorda och en gel som sedan ska placeras i den. Skenorna använder man ett par timmar varje dag, eller över natten för att tänderna gradvis ska bli vitare. Man kan också bleka tänderna mer intensivt hos tandläkaren med kraftigare gel och speciellt ljus. Om det rör sig om enstaka fläcka på tänderna n en tandläkare eller tandhygienist också polera bort dem med sina verktyg. Man behöver alltså inte gå omkring och vara orolig för sina fula tänder.

I många fall måste man betala estetisk tandvård själv. Det ingår vanligen inte i så kallade tandvårdsprogram eller liknande. Undantag kan dock finnas om det är på grund av läkemedel eller genom en olycka tänderna skadats.