Viktigt att ta hand om implantaten

Om man väljer att sätta in implantat är det lätt att tänka att de är oförstörbara. Så är dock inte fallet. Det är mycket viktigt att man är noga med att ta hand om sina implantat även efter att man har fått dem. Men hur går man tillväga?

Munhygienen är viktig

Även efter det att du fått ditt implantat är det viktigt att du tar hand om din mun. Implantatet ska skötas precis på samma sätt som en vanlig tand. Man bör borsta tänderna minst två gånger om dagen och gärna använda tandtråd lika ofta. Den första tiden efter att implantatet har satts in kan man vara lite extra öm och om det gör ont att borsta implantatet finns det munskölj och gel som kan användas för att göra rent även där det är svårt att komma åt. Om man inte sköter sin tandhygien kan man löpa risk att implantatet lossnar helt.

Fortsätt gå på kontroller

Många tror att tänderna är felfria om man har fått implantat och att man inte behöver sköta om dem. Det är dock minst lika viktigt att gå på regelbundna kontroller efter implantatinsättningen som innan. Tandläkaren eller tandhygienisten kan ge bra råd om hur implantatet hålls rent och man kan också få reda på om eventuella komplikationer har inträffat. Om implantatet har en skada, om det hamnat snett eller liknande kan tandläkaren åtgärda det i god tid innan skadan blir mycket stor. Ett implantat kan vara i flera år eller hela livet om de sköts ordentligt.

Undvik att röka och snusa

Det kan vara bra att undvika att röka och snusa efter att man har fått sina implantat. Om man röker löper man en rejält större risk att få infektioner kring implantaten och då kan man behöva ta bort dem. Förutom det ökar man också risken att drabbas av cancer.