Smärta och tandimplantat

Många är oroliga för att det ska göra ont att sätta in tandimplantat. Så är många gånger inte fallet.

Bra smärtlindring

När man ska få implantat skruvas en titanskruv ned i käkbenet. Ett ingrepp som skulle vara riktigt smärtsamt utan smärtlindring. I dag finns det möjlighet att ta några receptfria smärtstillande läkemedel innan ingreppet men ofta behövs det inte. När man kommer till tandläkaren börjar denne med att undersöka platsen för implantatet och sedan läggs en lokalbedövning. Bedövningen ges som sprutor och om man vill kan man också få bedövningsgelé på tandköttet innan. På så sätt kommer smärtorna inte att kännas. Om man upplever att det gör ont kan man också få mer smärtlindring under ingreppets gång. Man tar då en paus under ett par minuter så att medicinen kan verka.

Efteråt kan man ha en del smärtor. Ofta kan de dämpas med receptfria värktabletter och om det inte räcker kan tandläkaren också skriva ut starkare värkmedicin.

Narkos är en möjlighet

Om man lider av tandläkarskräck, eller är mycket orolig för att man ska ha ont under ingreppet kan man också sövas med narkos. Att sövas för att sätta in tandimplantat kan dock innebära en något större risk och ofta får man också vänta lite längre på att få en tid. När man sövs med narkos får man inte äta på ett visst antal timmar innan ingreppet ska ske och det kan vara en nackdel för diabetiker och många andra.

Tandläkare är måna om patientens smärta

De allra flesta tandläkare är måna om att se till att patienten inte har ont under ingreppet. Man får ofta frågor flera gånger under ingreppet om det gör ont, om man behöver med bedövning eller om man behöver byta bedövningsmetod. Efter ingreppet får man ofta stanna på mottagningen en stund för att se att allt fungerar bra.