Barn och tandläkare

Tandläkaren är ett nödvändigt ont, och till slut kommer det en dag då alla måste gå dit, oavsett om man vill eller inte. Men när det gäller barn kan tandläkarbesöket bli riktigt jobbigt. Det kan till och med bli så att barnet låtsas vara, eller blir sjukt så fort det är dags för tandläkarbesök även om det bara är en undersökning som ska göras. Men hur gör man för att tandläkarbesöket inte ska bli ett problem för barnets psyke?

Gör besöket roligt

Det är bra om man redan vid barnets första tandläkarbesök gör något roligt av det. Man kan också berätta för barnet om vad som kommer att hända med mera. Barnets tandhälsa är viktig, och det bör barnet bli varse om.

Smärta och obehag

Ibland kan det vara så att barnet måste utsättas för behandlingar som ger obehag eller smärta. I dag finns det gott om bedövningsmetoder som fungerar bra. Det finns bedövningssprutor som ges i tandköttet och innan det kan man också få bedövningsgel som tar bort smärta från när nålen sticks in i tandköttet. Gelen känns inte, och den kan ha olika smaker som banan, kola och jordgubb. Om barnet är mycket oroligt eller om man räknar med att smärtan trots allt kan kännas kan det också vara ett alternativ att barnet får sova under narkos när behandlingen görs. Då slipper barnet komma ihåg smärtan och man kan rikta in sig på att smärtlindra efteråt.

Om barnet redan är skrämt

Om barnet redan har blivit skrämt av tandläkaren kan det vara svårt att bli av med rädslan. Det är ofta bra att behandla rädslan i flera steg. Första steget kan vara att besöka tandläkarens väntrum, nästa att sitta en stund i stolen, och nästa att bara sitta med en sug eller liknande i munnen. Det finns tandläkare som är specialiserade på barn och tandläkarskräck, och de har ofta flera tips och knep man kan använda sig av.