Sjukdomar och annat som förstör tänderna

Ibland kan man bli av med en eller flera tänder av helt andra orsaker än olyckor. Det kan till exempel vara så att man inte har tagit speciellt bra hand om sina tänder innan. Man kan också drabbas av olika sjukdomar som gör att tänderna bryts ner snabbare än vanligt.

Implantat och sjukdomar

Om man drabbas av en sjukdom som bryter ner tänderna är det bra att veta att implantat ibland inte är det bästa valet. Ibland kan det vara så att sjukdomen rent av bryter ned käkbenet och då är det inte säkert att ett implantat kommer att kunna få fäste. Om man tidigare haft en dålig munhygien och inte tagit hand om sina tänder kan implantat vara en bra lösning. Man måste dock tänka på att ta hand om implantaten.

Ibland måste man äta medicin som gör att tänderna blir dåliga. Så kan till exempel vara om man har astma. Det är då bra att vara extra noga med sin munhygien. Det är till exempel bra att borsta tänderna en stund efter att man tagit sin medicin och kanske kan man också ta lite extra munskölj under dagen.

Hur går man tillväga?

För att få implantat måste man ta kontakt med sin tandläkare. Denne kan sedan undersök munnen, se till prognoser med mera för att ta reda på om implantatet är det bästa alternativet. Du som patient får boka in en tid och så ersätter du förlorade tänder genom att en titanskruv sätts fast i käkbenet. Tandläkaren hjälper till med allt som behöver förberedas och du får smärtlindring redan från början. Ett implantat är sedan precis lika hållbart som en vanlig tand och man behöver inte tänka på att man inte kan äta vissa saker på grund av att implantatet ska ta skada eller lossna. Om man äter popcorn eller biter i något riktigt hårt kan dock implantatet spricka, precis som en riktig tand.