Implantat efter en olycka

Om man råkar ut för en olycka kan man bli av med en eller flera tänder. Om man är ung är det troligen inte så roligt att leva resten av sitt liv med en protes som måste tas ut när man äter med mera. Man vill troligen inte heller vara så begränsad gällande vad man kan äta och inte.

När passar implantat?

Implantat fungerar i stort sett när som helst. Efter en olycka kan det dock vara så att munnen behöver återhämta sig under en tid och då kan det vara bra att avvakta med att sätta in implantaten. När munnen är i relativt gott skick kan man sedan påbörja en utredning och undersökning som visa om implantaten verkligen är den bästa åtgärden.

När tänderna delvis är trasiga

Vid en olycka är det inte säkert att man slår ut hela tänderna. Det kan vara så att det bara är en del av tanden som slås av. Om man ska sätta in ett implantat måste hela tanden samt dess rot tas bort. Det kan vara en fördel att istället överväga att sätta en krona på den befintliga tanden beroende på hur mycket av den som finns kvar. Om man lider av starka smärtor som inte vill gå över eller om roten är skadad kan implantatet trots allt vara det bästa alternativet.

Implantat och ekonomi

Det kan kosta en del att få implantat. Vanligen ligger priset på några tusenlappar per tand. Om man har råkat ut för en olycka som gjort att man skadat sina tänder kan man ofta få en hel del ersättning från sin försäkring och många gånger täcker de pengarna insättning av implantat. Om det finns en polisutredning eller liknande och någon annan döms vara ansvarig kan man också få ersättning för sveda och värk. Man bör dock vara beredd att betala en del av kostnaden på egen hand.